+31 (0)6 23030331

Story van ‘t Swarte Schaap

Geschreven op 31 juli 2021

Ik wil je graag een heel oud en kort verhaal vertellen, ze zeiden me dat dit verhaal kwam van een heel erg ver land, diep in de woestijn, uitgespreid door de wind, door de hitte van de zon en de koude van de nacht, gedragen op de rug van kamelen die de oase en de zandduinen oversteken. Pelgrims, ontdekkingsreizigers en handelaren gaven dit verhaal van mond tot mond aan elkaar door. Ze deelden dit verhaal altijd als de kou in het donker van de nacht buiten hun leren tenten kroop, waar ze zich meestal verzamelden voor het vreugdevuur dat ze creëerden om hun lichaam warm te houden in de woestijn.

Enkele jaren geleden bereikte het verhaal mijn oude, oude grootvader, die het aan mij doorgaf toen ik nog klein was. Ik herinner me nog wat hij tegen me zei voordat hij aan het verhaal begon: “Mijn kind, dit verhaal heeft jou uitgekozen om naar zijn boodschap te luisteren, dus houd het alsjeblieft zorgvuldig in je hoofd en je hart, want als de tijd daar is, zal je de brug worden die dit verhaal doorgeeft aan de volgende die wil luisteren”.

En dus vandaag zal ik dit verhaal met jullie delen. In de hoop dat je de essentie van haar boodschap kunt vatten en als de tijd daar is, geef het dan alsjeblieft door aan degenen die zijn gekozen om er naar te luisteren, net als jij. 

Dit is het verhaal van het zwarte schaap:

“In een ver land, vele jaren geleden, leefde er een zwart schaap. Het werd geëxecuteerd  door een vuurpeloton.  Een eeuw later richtte de rouwende kudde een standbeeld op ter ere van het geslachte schaap die er heel mooi uitzag in het park. In de jaren die volgden, werd ieder  zwart schaap dat verscheen, geëxecuteerd zodat “gewone” schapen konden oefenen met beeldhouwkunst”. 

Het is een verhaal over een zwart schaap, een lid van een groep die als een schande voor het schaap wordt beschouwd, een outcast. Iemand die er niet hetzelfde uitziet, hetzelfde denkt en niet hetzelfde handelt als de rest van de kudde. Een hoofd dat opvalt tussen de massa. Een afwijking van de norm. Een ongewenste verrassing. Een onverwacht kind geboren. Een kleine stip die het hele patroon verpest. Een chaos in de vorm van zijn. Het verbreekt harmonie, het verbreekt de stilte, zijn energie beweegt, stroomt, smelt de ijsberg of status quo.

Dit is het verhaal van het zwarte schaap en dit verhaal is zijn stem:

Mijn vrienden, we zijn allemaal schapen, we leven in een kudde. Deze kuddes kunnen onze familie, school, gemeenschap, werk of kantoor zijn, organisaties waar we ons in bevinden en zelfs het land waarin we leven. We zijn allemaal schapen en we leven tenminste in één van deze kuddes.  Veel van deze kuddes, vooral tegenwoordig vertellen ons allemaal om een ​​verschil te maken en verandering te creëren. Vertellen ons dat innovatie belangrijk is, creativiteit het verschil maakt en dat we out of the box moeten denken! Maar als we ons eigen leven, onze kantoren, werkplekken en organisaties nader bekijken, wat gebeurt er dan met degenen die echt innovatief, creatief en out-of-the-box zijn? Ze worden uit de box gegooid. (verbannen)

We vertellen over creativiteit, maar we wurgen creativiteit, we praten over verandering maar we willen niet echt veranderen. We weten niet wat we prediken, we houden gewoon van jargons, omdat het leuk, cool klinkt, en elke up-to-date persoon in de wereld praat erover. We vinden het leuk, maar we willen het  niet echt. We menen niet wat we zeggen. (ja voor een ander menen we het uiteraard wel)

De waarheid is: als kudde willen we dat iedereen is zoals de rest van de kudde.

Het is onze neiging. Op school, in het gezin en in het leven zal iemand ons altijd dwingen om aan hun verwachting te voldoen. Een vader die wil dat zijn zoon arts of ingenieur wordt, terwijl de zoon van kunst houdt. Op scholen worden we gedwongen briljant te zijn, de beste van de klas te zijn en volgens regels te spelen. We zijn opgegroeid in een samenleving die ons omsluit, ons heeft ontworpen om deel uit te maken van de kuddes, om een ​​wit schaap te zijn, terwijl ze ons ironisch genoeg het verhaal van het zwarte schaap blijven vertellen.

Nee…

als wezen houden we er duidelijk niet van als iemand anders is dan wij, we houden er niet van als iets onze status quo uitdaagt, we houden ervan om de controle te hebben, we haten veranderingen, we doen het niet zo goed op verrassingen.

En toch blijven we het verhaal vertellen van de schoonheid van anders zijn. We aanbidden het standbeeld van het zwarte schaap, maar we doden ze elke dag. 

Mijn dierbare vrienden, bewaar dit verhaal alsjeblieft in je hart, want misschien morgen of op een dag, wanneer je terugkomt naar je school, of je eigen organisaties, zal je deze kuddes zien en er weer deel van uitmaken.

En vergeet niet dat je altijd kunt kiezen: om net als de rest van de kudde te zijn of om een ​​van de zwarte schapen te zijn: die voor echte verandering zorgen met het risico gedood en tot zwijgen gebracht te worden. 

*) Het korte verhaal van het zwarte schaap door Augusto Monterroso

 

Prachtige Inspiratie voor mijn trainingsruimte en plek dat 5 jaar geleden is ontstaan, dat steeds meer op een bewustwordingscentrum gaat lijken. Waar mensen samen komen om buiten de paden, te leren, van zichzelf, van elkaar, van mij en van inmiddels mijn

Zwarte Schaap” partner in crime Milo van Hardeveld.

Geen standaard training of coaching uit een boekje,  maar inspiratie om onbetreden paden te verkennen. Op een prachtige locatie.

Voor ons is op den duur het gevoel van het Swarte Schaap te zijn de vrijheid geworden om een onafhankelijk denker te zijn, waardoor wij buiten de kaders kijken, denken in mogelijkheden en mensen kunnen ondersteunen om uit vastgeroeste en angstige gedachtepatronen te breken.

Vanuit Kracht, Kennis, Vuur, Passie, Liefde, Creativiteit en als toegevoegde unieke waarde een onvergetelijke innerlijke beleving!

We hebben niet stil gezeten. We gaan mee in de energie en die brengt ons mooie mensen en ook mooie ontwikkelingen.

Er komen veel mensen op ons pad waarvoor het NU de tijd is om knopen door te hakken.

Daarom in ons aanbod nu ook een jaaropleiding en een intensieve training

 

zodat er echt commitment van beide kanten ontstaat. En we samen zorgen voor echte blijvende verandering. Uitdagend, want naast de IJsbaden verzorgen wij vanaf oktober ook Vuurloop en Zelfverdediging onderdelen in ons programma. Waardoor we echt op alle onderdelen van jouw leven kunnen focussen, fysiek, Emotioneel, Mentaal, Spiritueel, Sociaal

Als er één (zwart, roze, groen, geel, grijs)  schaap over de dam is volgen er meer.. toch?

We kijken uit naar je komst!

Milo & Annemarie

P.S. Nice Pic!? @Rosalie Duin